Home / Projects / Lawrence Station 

Lawrence Station 

DGC Role: General Contractor 

Client: Summerhill Homes 

Location of Project: Santa Clara, CA 

Project Date: April 2017 – Spring 2022

By the Numbers 

    • Contract Value: $25,953,000 
    • 32 Acre Site Improvement Project 
    • 4,300 Loads of Dirt Hauled 
    • 6,000 Tons of Hot Mix Asphalt 
    • 250,000 SF of Commercial Pads 
    • 41 Single Family Units & 290 Town Home Units 
    • Supervision of over $17,000,000 in subcontractor work

 

Summerhill Home’s new urban development, Nuevo, will provide more than 850 new housing units in an iconic location in Santa Clara, CA. The site consists of three multi-story multi-use podium buildings, 331 units of single family and townhome housing units, a community center with café, six parks and green ways, and much more. 

As the general contractor for this project, DeSilva Gates Construction managed all site improvements including underground wet utilities, joint trench, concrete, and offsite traffic signal modifications while also self-performing the basement excavation, material off haul and import, earthwork grading, and hot mix asphalt paving. As this project site falls under three separate jurisdictions, City of Sunnyvale, City of Santa Clara, and the County of Santa Clara, and is serviced by both PG&E and Silicon Valley Power, we were also required to efficiently coordinate with a multitude of stakeholders and regulations. 

To meet Summerhill Homes sales objectives, DeSilva Gates Construction staffed two fulltime, onsite engineers to manage site logistics and multiple underground trades working concurrently, solve conflicts related to existing infrastructure, and resolve unforeseen conflicts arising from the new site plan.  

The site had to be routinely analyzed and re-phased in order to complete sections of the project as required by the client. This required frequent re-engineering of the project such that underground infrastructure could be turned on in phases, delivering pads out of standard sequence, and paving roads complete for public use and fire department access. 

Project Scope was continuously being updated with various plan sets being finalized or revised while construction was ongoing. This created a dynamic environment where the design and construction teams would often collaborate on how to move forward, plans would be submitted to the relevant agencies, then issued back out to the field to be utilized immediately. DeSilva Gates had crews ready to mobilize as soon as direction was given to proceed on the new scope.